Klockan slår fel antal slag

Troligen har du en klocka med en gammal konstruktion som kan komma ur slag. Denna typ av klockor har ett så kallat skivslag.
Vid denna konstruktion får slaget hålla reda på hur många slag den ska slå, gångverket talar bara om när det är dags att slå.
Viktigt! Så länge man drar upp klockan regelbundet så fungerar slaget utan problem, (vanligen dras den 1 gång i veckan ).

Varför blir slaget fel ?
Man glömmer att dra upp klockan regelbundet. Slaget blir ej fullt uppdraget. Visarna vrids för fort fram eller tillbaka. Timvisaren hakar i fingret när uret ska ställas
Vad gör jag när slaget inte stämmer ?
För fram minutvisaren med fingret så att uret slår helslag. Ex: visarna står på 10.00 men uret slår endast 4 slag
Hur gör jag ?
Alternativ nr 1:    Vrid visarna fort fram till kl 5.00 (medan klockan slår) Beroende på hur snabb du är, stämmer slaget nu ? Det kanske behöver göras en gång till för att bli korrekt. När du vrider visarna aktiveras slaget varje halvtimme, 4.30-5.00-5.30 osv

Alternativ nr 2:    På de flesta ur kan man föra fram timvisaren med ett finger. Det är en friktion i timvisarens rör som låter det göras, men sitter det för hårt så låt det vara (timvisaren kan gå av ).
Alternativ nr 3:    Det kan finnas en tråd som hänger ner bakom tavlan ( har vi haft klockan inne på helrenovering så brukar vi montera en om det inte fanns förut ). När man drar i eller trycker på den så aktiveras slaget. Upprepa dragningen/tryckningen tills slaget stämmer med visarna.

Hur kan jag förhindra att slaget blir fel ?
Stanna uret när du reser bort. Vrid visarna långsamt framåt och låt slaget slå färdigt alla slag innan du fortsätter.
Vrider du fram visarna för fort så kommer slaget att bli fel.
VARNING ! Vrid bara visarna framlänges – aldrig baklänges ( i annat fall kan slaget bli fel ).